Tahereh Mafi – Vrees Me

Mafi, Tahereh - Vrees MeNiemand weet waarom de aanraking van Juliette dodelijk is, maar Het Herstel heeft grootse plannen met haar. Ze willen haar gebruiken als wapen in hun strijd voor een alleenheerschappij.
Juliette heeft haar eigen plannen. Ze vindt voor het eerst in haar leven de kracht om terug te vechten, en om aan een toekomst te denken met de jongen van wie ze dacht dat ze hem voor altijd kwijt was.


Dit is deel 1 uit de ‘touching Juliette’ trilogie. In dit deel krijgen we voor het eerst te maken met Juliette en beginnen we met lezen over de tijd die Juliette in het gesticht zit.

Het is namelijk zo dat Juliette is opgenomen in een gesticht omdat ze als ‘gestoord’ wordt gezien. Er is iets met Juliette aan de hand, maar je weet nog niet precies wat.

Je leest hoe Juliette denkt, en komt er dan ook snel achter dat ze niet in zinnen denkt, maar in steekwoorden. In het begin moest ik heel erg wennen aan deze schrijfstijl en vond ik het een beetje irritant. Toch snap ik waarom Juliette zo denkt. Ze is namelijk al heel lang afgezonderd geweest van de rest van de wereld en heeft ook al heel lang niemand meer gesproken.

Op een gegeven moment krijgt Juliette een celgenoot, en vanaf daar gaat het verhaal eigenlijk beginnen. Je leest steeds meer hele zinnen van Juliette haar gedachte. Je ziet hoe Juliette langzaam weer beschaafd wordt en hele zinnen gaat maken in haar hoofd. Je leest hoe ze langzaam weer mens wordt.

Maar de wereld in dit boek is totaal niet zoals de wereld nu is in de werkelijkheid. Het duurde eigenlijk heel lang voor ik hier achter kwam. Na het lezen van het boek snap ik nog niet helemaal hoe de wereld in de tijd van Juliette er nu eigenlijk precies uit ziet, maar naarmate het boek voordeed, krijg je daar wel steeds een beter idee over.

Ik ga niet teveel vertellen over de inhoud van het boek, want bij alles wat ik daarover zeg, zeg ik eigenlijk al teveel denk ik. Het is zeker een boek wat het lezen waard is. Er zit een goed verhaal in, de personages zijn goed omschreven en de liefde in het boek is niet teveel. En er zit wat mij betreft genoeg spanning in.

Wat mij vooral heel erg aanspreekt, is de schrijfstijl. Het lezen over haar gedachte, het proces waarin je aan de schrijfstijl merkt dat Juliette langzaam veranderd van een sociaal geïsoleerd persoon in een mens met gevoel en zelfkennis. Heel gaaf gedaan!


Titel: Vrees me
Auteur: Tahereh Mafi
Uitgever: Blossom Books
Verschenen: september 2012
Pagina’s: 352
ISBN: 978 90 206 7959 5


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *