Marieke Nijkamp – 54 minuten

nijkamp-marieke-54-minuten10 :00 De directeur van Opportunity High School beëindigt haar toespraak en verwelkomt alle leerlingen voor het nieuwe semester.
10 :02 De leerlingen staan op om naar hun klassen te gaan.
10 :03 De auladeuren gaan niet open.
10 :05 Iemand begint te schieten.
Uiterst minutieus volgt 54 Minuten vier jongeren tijdens een schietpartij op een middelbare school. Verteld vanuit verschillende perspectieven kom je achter de motieven van de schutter en word je als het ware de terreurdaad ingezogen.

Wauw. Ik denk niet dat er een ander woord beschikbaar is voor dit verhaal. Het is lang geleden dat ik gehuild heb bij het uitlezen van een boek en dat had ik bij deze zeker!

Ik moet eerlijk toegeven dat ik wat angstvallig aan dit boek begon.Ik las dat er verschillende personen aan bod komen en dat je door hun ogen het verhaal leest. Ik was bang dat ik hierdoor het verhaal niet zou snappen. Deels klopte dit ook want ik kwam er wat moeilijk in vanwege de verschillende blikken op het verhaal.
Ook in het midden van het verhaal had ik last van de verschillende blikken. Natuurlijk krijg je er een beter perspectief van de situatie, maar ik wilde gewoon weten hoe het verder ging!

Maar er zitten natuurlijk ook goede punten aan deze vorm van schrijven! Want je leert verschillende mensen kennen in korte tijd (vaak vind ik dat verwarrend als je in de eerste paar pagina’s een heel leger met mensen leert kennen, maar nu niet) en je leert ieder hun eigen verhaal. Dit gaf je niet alleen een blik in het leven van de hoofdpersoon, maar van meerder personen!
Juist dit is heel goed gedaan omdat je jezelf dan sneller hecht aan meerdere mensen. En je snapt natuurlijk wel dat het verhaal dan nog net een stapje heftiger wordt!

Zoals ik net al vertelde, heb ik gehuild. En niet zomaar ene klein traantje in mijn ooghoek die mijn wang niet heeft bereikt. Nee, echt grote tranen die achter elkaar doorliepen over mijn wang. Ik las dit boek in de trein en heb ervoor moeten kiezen om hem thuis pas uit te lezen want ik wist dat ik dat niet aankon in de trein!

Mijn god, het is een prachtig boek met een verschrikkelijk goed verhaal!Ik denk dat ik na dit boek een week lang geen boek heb aangeraakt omdat ik een hang-over had! Wat een verhaal…


Titel: 54 Minuten
Auteur: Marieke Nijkamp
Uitgeverij: HarperCollins Young Adult
Verschenen: september 2016
Pagina’s: 320
ISBN: 978 94 027 1540 8


 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *