Katie McGarry – Over de Grens

McGarry, Katie - Over de Grens‘Ik zal het tegen niemand vertellen. Dat beloof ik.’
Hij duwde mijn haar over mijn schouders naar achteren en zette een losse krul vast achter mijn oor. Het was zo lang geleden dat iemand me zo had aangeraakt. Waarom moest het Noah Hutchins zijn, en waarom nu?

‘Kijk me aan.’

Ik keek in zijn donkerbruine ogen. Zijn vingers gleden over mijn hand. Het voelde als een lentebriesje, maar het kwam aan als een vloedgolf uit de oceaan. Hij keek naar mijn bedekte armen. ‘Dat
heb je niet zelf gedaan, hè? Iemand heeft je dat aangedaan, toch?’

Niemand had me die vraag ooit gesteld. Ze staarden alleen maar. Ze
fluisterden. Ze lachten. Maar ze vroegen er nooit naar. De wereld
leek om me heen in te storten toen ik antwoord gaf. ‘Ja.’


Wauw!
Dit ene woord vat het echt heel goed samen! Ik zal je vertellen waarom.

Ik begon aan dit boek nadat ik het in handen had gehad voor mijn werk. Het leek me op zich wel een interessant verhaal leek.
Het verhaal gaat namelijk over een meisje, Echo, die met psychische problemen te maken heeft sinds ze bijna dood ging. Ze kan zich niks meer herinneren van die avond, en er is ook niemand die het haar wil vertellen. Ook is er Noah, een jongen die zijn ouders is verloren tijdens een brand en zijn broertjes ‘kwijt’ is omdat deze in een pleeggezin zitten. Beide tieners komen bij dezelfde klinisch maatschappelijk werker terecht op school. Deze stelt voor dat Echo Noah bijles gaat geven en dat is hoe de twee elkaar ontmoeten.

Op zich wel een verhaal met een lading, waarbij de twee personages ene heel verschillend verhaal mee maken, maar toch hetzelfde voelen en dezelfde situaties doorlopen. Beide hebben steun aan elkaar, maar zijn bang dat ze niet goed genoeg zijn voor de ander.
De gevoelens, de angsten, alles is zo duidelijk en helder beschreven dat je het gaat geloven. Je gaat geloven dat ze bestaan, dat alles wat er gebeurd echt is! Je leeft je helemaal in, en je begrijpt de keuzes van de personages.

Een heel goed boek wat mij vooral persoonlijk heel erg aansprak. Niet een verhaal over koetjes en kalfjes en waar alles vanzelf gaat en alles goed gaat. Een verhaal waarin de werkelijkheid naar voren komt, waarin je in een leven duikt waarvan je zelf het bestaan niet af wist.

Een applausje voor Katie McGarry, die het voor elkaar heeft gekregen om mij een traantje te laten weg pieken bij het einde van het boek.
Nog nooit ben ik zo blij geweest dat een boek goed eindigt en de hoofdpersonages bij elkaar komen. Deze twee personages verdienen het, om een lang en gelukkig leven te krijgen na alles wat er met ze gebeurd!

Een boek dat zeker het lezen waard is! Wauw…


Titel: Over de Grens
Auteur:
Katie McGarry
Uitgever:
HarperCollins Young Adult
Verschijnt:
Mei 2015
Pagina’s:
384
ISBN
978 90 347 5468 4


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *