Instagram

  GRATIS PATROON! Met dit koude ❄️ weer wil je buiten zo warm mogelijk blijven. Met dit patroon haak jij een
  Ben jij meer een kattenmens of een hondenmens? Voor de hondenmensen hebben we Diggy Dog, voor de kattenmensen is daar...
  10 november! Het haakboek staat live! FEEST! Het was een heel project, maar alle patronen zijn gemaakt, staan online en
  Voor de kerst begon, besloot ik een trui te haken. Zo kon ik mijn oma toch nog eren, ondanks dat
  Het is zover! De webshop is online en het eerste haakpatroon is verkrijgbaar! Deze hele maand kan je dit prachtige
  Ook vandaag een nieuw haakpatroon uit het nieuwe haakboek online! En we eindigen met het hele boek op 10 november!
  Hallo Billy Bunny! Dot lieve knuffeldier is met zijn lage oren een heerlijke verschijning! Tijd om te haken met deze
  Een nieuwe dag dus een nieuw patroon! Penny Panda staat online! Deze zwart witte vriend kan niet wachten om gehaakt
  Foxy Fox is nu al geliefd bij de mensen die een sneak peak hadden van de patronen in dit nieuwe
  Het gaat beginnen! Vanaf vandaag elke dag een nieuw haakpatroon uit het nieuwe haakboek online! En we eindigen met het
  Met het patroon van Betsy Big zijn we op de helft! Dit lieve roze varkentje veroverd iedereen zijn of haar
  Henry Horse! Daar is hij hoor! Het laatste dier in de knuffelfamilie van dit boek! Zijn jullie er al klaar
  Welkom Diggy Dog! Een hondje hoort in elke familie toch? Ook in deze knuffelfamilie in ieder geval! Haak erop los
  Hallo Benny Bear! Een knuffelbeer wil iedereen wel toch? Geniet nu van jouw nieuwe dierenvriend, het patroon vind je in

Gayle Forman- If I Stay (Als ik Blijf)

Forman, Gayle -If I StayHet leven van de 17-jarige Mia draait om muziek. Ze heeft net met haar cello een succesvolle auditie gedaan voor het gerenommeerde conservatorium Julliard in New York. Haar vriend Adam speelt in een populaire band. De toekomst ziet er rooskleurig uit. Wanneer Mia, haar ouders en jongere broertje Teddy onverwacht een vrije dag hebben vanwege hevige sneeuwval, besluiten ze gezellig uit te gaan. Maar onderweg, met Beethovens cellosonate nr.3 op de radio, boort een vrachtwagen zich in volle vaart in hun auto.

Aanvankelijk lijkt alles goed. Ze hoort Beethoven nog steeds op de achtergrond, en… ze staat aan de kant van de weg in dezelfde spijkerjurk die ze vanochtend heeft aangetrokken. Maar al snel blijkt dat het helemaal niet goed is. Haar ouders zijn dood en als ze op zoek gaat naar haar broertje, ziet ze een hand uit het raam steken met daaraan de zilveren armband met de kleine cello- en gitaarbedeltjes die Adam haar voor haar 17e verjaardag heeft gegeven. De armband die ze nog steeds om heeft… In de vierentwintig uur die volgen op het afschuwelijke auto-ongeluk, wordt Mia voor een onmogelijke keuze gesteld.


Dit boek werd mij aangeraden door een vriendin van mij. Ze zei dat ze het Engels boek voor me had liggen. Natuurlijk had ik er al wel over gehoord door de bioscoopfilm die vorig jaar verscheen, maar ik had hem zelf nog niet gezien, laat staan gelezen.

Diezelfde dag heb ik het boek open geslagen. Figuurlijk dan, want ik heb hem als Ebook gelezen. Zelfs nog in het Engels ook! Het eerste boek dat ik in het Engels heb gelezen! Ik moet eerlijk bekennen dat ik dat in het begin best lastig vond!
Maar naarmate ik meer las, ging het steeds beter. Ik heb af en toe een stukje gelezen tot ongeveer pagina 75, vanaf daar had ik maar een dag nodig om de rest uit te lezen!

Maar god, wat een heftig verhaal! Ik wist wel een beetje waar het over ging. Een meisje raakt in coma en heeft de keuze om te blijven leven of dood te gaan. Maar de herinneringen die voorbij komen. De gebeurtenissen die gebeuren in die 24 uur die je leest. Het is ongelofelijk waar ze doorheen gaat…

Het begin was niet te snel, niet te langzaam. Het was niet meteen een ongeluk, dat kwam pas later, maar weer niet zo laat dat je erop gaat wachten. Als ze eenmaal het ongeluk heeft gehad, ga je lezen over haar herinneringen. En ik moet eerlijk zeggen dat deze af en toe te lang waren. Vooral aan het einde van het boek ging het vervelen als er weer een herinnering kwam. Toch had elke herinnering wel iets speciaals, iets wat ze meenam voordat ze haar keuze maakt. Leven of dood?

Ik heb gehoord van mensen dat ze moesten huilen bij het einde. Dat had ik dan helaas weer niet. Wel werd ik na het lezen van dit boek, ontzettend nieuwsgierig naar de film. Hoe zouden ze dit filmen, en hoe zouden ze dat hebben gedaan?
Dus heb ik de film opgezocht en gekeken. Ik zal het niet teveel over de film gaan hebben, maar wat ik wel wil zeggen is dat ze de goede herinneringen hebben meegenomen en de wat minder belangrijke eruit hebben gelaten waardoor het niet teveel werd. Ohjah, en bij de film heb ik een traantje gelaten op het einde! Ook de moeite waard!

Maar het boek… Tsja… Ik vind het een ontzettend onroerend verhaal wat beide benen wel weer even aan de grond zet. Je gaat je voorstellen wat jij zou kiezen als je zo’n keuze moet maken.
Ik vind dat iedereen dit boek een keer gelezen moet hebben. Ook al houd je van romantiek, of van spanning, of van wat dan ook. Het is een heel mooi, oprecht boek met een beetje romantiek, drama (maar niet te veel), maar vooral down-to-earth. Hartverscheurend soms, maar ook humoristisch op zijn tijd.


Omdat ik het Engelse boek heb lezen, heb ik de gegevens voor zowel het Engelse als het Nederlandse boek neergezet 🙂.

Engels:
Titel: If I Stay
Auteur: Gayle Forman
Uitgever: Penguin Putnam Inc
Verschenen: 2009
Pagina’s: 320
ISBN: 978 01 424 1543 6

 

Nederlands:
Titel: Als ik Blijf
Auteur: Gayle Forman
Uitgever: The House of Books
Verschenen: Mei 2011
Pagina’s: 223
ISBN: 978 90 443 3017 5


 

Tags:
, , ,
Geen reactie's

Geef een reactie