20 jan Food – Caramel Shortbread
Ojaaa, weer een heerlijk recept voor jullie! Dit keer helaas geen filmpje maar wel een uitleg met mooie afbeeldingen zodat jij precies weet hoe jij jouw gasten kan imponeren met deze heerlijke caramel shortbread!
Om te beginnen heb je een aantal dingen nodig. De ingrediënten voor vandaag zijn:
– Een blikje gecondenseerde melk
– 250 gram bloem
– 75 gram basterdsuiker
– 350 gram boter
– 125 gram kristalsuiker
– 200 gram donkere chocolade (ik heb 100 gram puur en 100 gram melk gebruikt)
– 50 gram witte chocolade (optioneel)
Het hele pakketje bestaat uit 3 onderdelen. Ik zal dan ook per onderdeel uitleggen wat er moet gebeuren om dit heerlijk voedsel te brouwen als een professionele bakker/bakster. Het is wel belangrijk dat de volgorde van deze onderdelen aan wordt gehouden. Afwijken van deze volgorde zou kunnen zorgen voor… Tsja… een hele hoop schoonmaakwerk.
Ben je er klaar voor?
Voor de bodem:
1. Begin met het invetten van de schaal waarin je de caramel shortbread gaat maken, in. Zo hoef je straks niet met vieze vingers je schaal nog in te vetten!
2. Zet dan ook meteen de oven aan zodat deze kan voorverwarmen op 180 graden!
3. Pak een grote kom en doe daar de helft van de boter (175 gram, het liefst in kleine blokjes) samen met de bloem en de basterdsuiker in. Ik heb bruine basterdsuiker gebruikt omdat ik deze toevallig nog had. De kleur van de basterdsuiker maakt niet uit :).
4. Kneden!
5. Pak je ingevette schaal erbij en duw je deeg daarin tot een mooie dikke bodem.
6. Prik met een vork gaatjes in de bodem en bak je deeg 30 minuten af in de oven.
7. Haal de gebakken deeg uit de oven en laat deze even afkoelen.
Voor de caramel:
1. Smelt de overige boter in een pannetje op het vuur en voeg de kristalsuiker eraan toe. Roer tot het suiker is opgelost.
2. Voeg het blikje gecondenseerde melk toe. Oké, alleen de inhoud dan.
3. Blijf roeren tot het geheel wat dikker wordt. Dit doe je door te blijven roeren maar het mengels wel zachtjes te laten pruttelen. Qua tijd kost je dit ongeveer 5 minuten.
4. Zodra jij het mengsel goed vindt, schenk je deze over het deeg en laat je alles ongeveer een half uurtje rusten.
Voor de chocolade:
1. Je bent er bijna, houdt nog heel even vol! Doe dit door een pannetje heet water te pakken en op het vuur te zetten. Zet hier een kleiner pannetje in of een bakje (welke tegen hoge temperaturen kan) en smelt de donkere chocolade (op de Au Bain-marie manier).
2. Giet de gesmolten chocolade over de caramellaag!
3. Doe dit ook met de witte chocolade, maar giet deze er niet zo overheen. Dit doe je door een klein beetje witte chocolade op je lepel te nemen en deze dan heen en weer te bewegen over de donkere chocolade. Zo valt de witte chocolade er in streepjes vanaf en krijg je een mooie tekening op je donkere chocolade.
4. Nu komt de moeilijkste stap. Zet alles in de koelkast en laat hem staan tot de chocolade is uitgehard. Pas dan kan je hem eten. Dit duurt alleen vaak een tijdje, dus heb geduld! Je kunt dit!
Nou, nu is het tijd om te genieten van jouw heerlijke creatie! Ik ben benieuwd wat je van dit recept vindt! En natuurlijk vind ik het enorm leuk om jullie creaties te zien!
Geen reactie's