Instagram

kayleygh.nl

 32    101


De 10… tips voor je eigen boekenclub!

Zoals jullie vast al gemerkt hebben, heeft deze blog een eigen boekenclub. Natuurlijk is het enorm gaaf, maar er zijn een hoop dingen die geregeld moeten worden voor je voor het eerst samen kan komen! Vandaag geef ik je 10 tips die jouw kunnen helpen bij het opzetten van je eigen boekenclub! Let’s go!

1. Zorg dat je een toffe locatie hebt.
Dit is echt de beste tip die ik heb. Als je een plek kunt vinden die voor mensen centraal ligt, waar mensen snel heen kunnen, dan heb je veel sneller je club vol zitten dan dat je op een plek zit die zowat niet te bereiken is.
Als voorbeeld: Kayleygh’s Bookclub mogen we altijd houden in De Kinderboekhandel in Utrecht. Dit ligt lekker centraal want we zitten midden in de stad van Utrecht. Echt mega fijn en goed bereikbaar! Daardoor hebben we mensen die komen uit Wageningen, omgeving Rotterdam en zelfs omgeving Amsterdam!

2. Zorg voor een leuke naam!
Een leuke naam zorgt voor meer mensen. Het klinkt heel gek, maar het is echt zo! Het is ook fijn om een naam te hebben voor je boekenclub zodat mensen weten hoe ze de boekenclub kunnen noemen!

3. Zorg voor een perfect eerste boek!
Nu hoor ik je denken: Maar wat voor boek? Zorg ervoor dat het een boek is welke al veel is gelezen door de mensen die jij op je club wilt hebben! Kies een boek die veel besproken wordt in je omgeving, of welke grote gevoelens heeft los gebracht bij je. Zo heb je altijd iets om over te kletsen en elkaar vragen over te stellen.
Zo hebben wij voor de eerste boekenclub gekozen voor ‘Stad van Beenderen’. Een boek welke al veel gelezen is en ook redelijk bekend is, hierdoor hebben een hoop mensen dit boek al gelezen en heb je sneller kans dat mensen komen.

4. Bereid je goed voor.
Hiermee bedoel ik dat het slim is om een aantal vragen voor te bereiden. Het kan altijd gebeuren dat als je samen komt, dat er momenten komen dat het stil valt. Zorg ervoor dat je weet wat je nog meer kan vragen in dit soort gevallen. Vind je het moeilijk om vragen te bedenken? Ga jezelf eens afvragen wat jij graag zou willen weten van anderen over bepaalde situaties in het boek. Hoe reageerde je mede-clubgenoten hierop? Wat hadden hun gedaan in zo’n situatie? Allemaal vragen die ervoor kunnen zorgen dat het gesprek straks lekker vlot doorloopt als het even stil valt.

5. Zorg voor eten en drinken!
Het is altijd fijn om tijdens het kletsen over de mooiste boeken, lekker thee te drinken en lekker te snacken. Ikzelf bak bijna altijd voor een boekenclub zodat er altijd iets lekkers op tafel staat. Vaak is dit baksel nog gerelateerd aan het boek wat we die boekenclub bespreken. Je kan natuurlijk ook gewoon iets kopen aan koekjes of dergelijken.
En zorg dat je niet alleen thee hebt! Sommige mensen hebben liever siroop of iets fris. Zorg dus dat er verschillende soorten vloeistof zijn!

6. Zorg dat iedereen samen kan komen.
Zorg ervoor dat er een plek is waar iedereen samen kan komen om te kletsen over alles rondom boeken! Voor Kayleygh’s Bookclub is er een speciale besloten groep aangemaakt op Facebook zodat iedereen contact met elkaar kan opnemen. In deze groep wordt ook regelmatig van alles gepost en reageren mensen massaal op. Super gezellig en zo zorg je ervoor dat mensen ook aan de boekenclub denken zonder dat er een echte club is op dat moment.

7. Laat iedereen meebeslissen met het volgende boek!
Nu je toch een groep hebt aangemaakt waarin al jouw leden samen zitten, kunnen ze mooi meestemmen met het volgende boek. Zo hoef jij nooit mensen teleur te stellen en kan iedereen inbreng geven. Ik doe dit zelf altijd aan de hand van een poll in de groep op Facebook. Zo kan iedereen boeken toevoegen en kunnen ze in de reacties elkaar overtuigen om te stemmen op een boek. Zo weet iedereen altijd welk boek de volgende keer besproken wordt en wordt iedereen betrokken bij het onderwerp! Super slim en handig!

8. Laat het iedereen weten!
Nu je hebt vast staan waar je het gaat houden, welk boek en er is een groep, is het tijd voor je promotie! Het leukste deel als je het aan mij vraagt (ik doe een opleiding hierin, dus dit is niet helemaal eerlijk).
Je moet ervoor zorgen dat heel de wereld weet van jou boekenclub. Hoe ga je dat doen? Zorgen dat je ooooveral te zien bent. Zet het op Facebook, laat het andere delen, stuur mailtjes, ga flyeren. Doe. Er. Alles. Aan. Om. Gezien. Te. Worden. Maar houd dit niet lang vol. Zorg dat je een week intensief bezig bent met je boekenclub promoten en zorg daarna dat je stopt. Je wilt niet dat mensen afhaken omdat ze je te vaak voorbij hebben zien komen. Na deze week waarin je jezelf op de kaart zet, stop je en reageer je alleen nog op berichten als mensen erom vragen. Snap je een beetje wat ik bedoel? Je mag me altijd een berichtje sturen als ik je kan helpen :).

9. Zorg voor mond tot mond reclame.
Stel, je eerste boekenclub is geweest en iedereen vond het heel leuk. Zorg dat deze aanwezige mensen dit door gaan vertellen. Dit noemen we mond op mond reclame en het is de beste vorm van reclame maken die er is! Mensen nemen heel snel iets aan van iemand die ze kennen dan van iemand die ze totaal niet kennen. Als al deze aanwezigen ervoor zorgen dat de het een aantal mensen vertellen, heb je zomaar kans dat de volgende boekenclub veel drukker zal zijn.

10. Geef je leden iets extra’s.
Door je leden iets extra’s te geven tijdens de boekenclub of na de boekenclub, zorg je ervoor dat ze bij je blijven. Zo zorg ik dat we eens in de zoveel tijd op uitje gaan. Kayleygh’s Bookclub heeft namelijk ook nog een doel: haar leden laten zien wat er allemaal achter de schermen gebeurd van een boek maken. Dit doel realiseer ik door ze mee te nemen naar uitgeverijen, naar plekken waar boeken zijn voor ze naar de boekenwinkels gaan of voor ze op hun doormat vallen. Mega interessant en plekken waar de leden anders nooit zouden komen. En hoe ik die uitjes regel? De stoute schoenen aantrekken en gewoon mailen! Ik werk vooral met het prachtige moto: ‘Nee heb je en ja kun je krijgen!’

Zo, hopelijk heb ik je een aantal tips kunnen geven om zelf een geweldige boekenclub te starten. Nu moet ik eerlijk toegeven dat het hele deel rondom reclame maken, voor mij heel leuk was. Ik heb hier al 4 jaar voor gestudeerd, dus ik ben blij dat ik dit toch een beetje kan.
Heb je vragen, stel ze zeker! Ik wil je altijd helpen! HEEL VEEL SUCCES! En ik zie graag jullie op jullie boekenclubs!

Kus,
Kayleygh!

Geen reactie's

Geef een reactie