Instagram

kayleygh.nl

 32    101


 • Nieuw! Eindelijk live in de webshop! De Disney Belle jurk! Haak nu jouw Belle jurk met dit nieuwe patroon! Geniet
 • Geen prinses die prinses wordt zonder hulpmiddelen, zo ook deze Disney prinses!  #staytuned   #disney   #haken   #crochet   #haakpatroon   #crochetpattern   #crochetdisney   #disneyhaken 
 • GRATIS PATROON! Met dit koude ❄️ weer wil je buiten zo warm mogelijk blijven. Met dit patroon haak jij een
 • Geen prinses zonder haar extra toevoeging, zo ook deze Disney prinses!  #staytuned   #disney   #haken   #crochet   #haakpatroon   #crochetpattern   #crochetdisney   #disneyhaken   #diy 
 • Voor de kerst begon, besloot ik een trui te haken. Zo kon ik mijn oma toch nog eren, ondanks dat
 • Whaaaaa, spannend! Hebben jullie al een idee?  #haken   #patroon   #haakpatroon   #sneakpeak   #crochet   #crochetpattern   #pattern   #disney   #countdown   #kayleygh 
 • De gehaakte-Disney-jurken-lijn gaat verder! Eind deze (werk-)week verwachten we weer een prachtig patroon van de volgende creatie!  #staytuned   #disney   #haken 
 • Nieuw! Eindelijk live in de webshop! De Disney Assepoester jurk! Haak nu jouw Assepoester jurk met dit nieuwe patroon! Geniet
 • Nog maar 1 dag! Ik herhaal: NOG MAAR 1 DAG! Morgen weten we welke prinses we gaan haken dit weekend.
 • Wat doet deze Disney prinses het liefst? Nog maar 3 dagen tot we weer kunnen genieten van een nieuw patroon!
 • De gehaakte-Disney-jurken-lijn gaat verder! Eind deze (werk-)week verwachten we weer een prachtig patroon van de volgende creatie!  #staytuned   #disney   #haken 
 • Yas! Een nieuw patroon, eentje die al heel lang in de planning staat! Nog 4 dagen...  #crochet   #haken   #pattern   #crochetpattern 
 • Nog 1 dag... Ik herhaal: NOG MAAR 1 DAG! Wat een spanning! Morgen komt het patroon van deze disney jurk
 • NIEUW! Rapunzel jurk haakpatroon! Met pruik en Pascal uiteraard! Eindelijk is dit pareltje te verkrijgen voor jou! Ideaal voor jouw
 • Een nieuw patroon in de webshop! Nooit meer slapeloze nachten door teveel licht in de kamer. Met dit slaapmasker ga
 • Nog maar 1 dag! Ik herhaal: NOG MAAR 1 DAG! Morgen weten we welke prinses we gaan haken dit weekend.
 • Belle is home Find the crochetpattern on kayleygh.nl! Available in Dutch and English! ... Belle is thuis Vind het haakpatroon
 • Eindelijk , de 3e disney jurk is te verkrijgen als haakpatroon in onze webshop! ✨️Check onze bio en haak erop
 • Spannend! Elke dag een stapje dichterbij! Vrijdag komt deze beauty online!  #haken   #crochet   #pattern   #patroon   #haakpatroon   #crochetpattern   #countdown   #aftellen   #disney 
 • Zelf had deze Disney prinses nooit verwacht iets anders te doen dan... Nog maar 3 dagen tot we weer kunnen

De 10 Schrijftips!

Zoals jullie misschien wel weten, is schrijven een van mijn grootste hobby’s. Ik heb ooit een boek geschreven (Het avontuur van Fantasio), ik houd een online verhaal bij en momenteel ben ik ook bezig aan een manuscript! En dan als kers op de taart, werk ik bij een uitgeverij.
De vraag die ik dan ook geregeld krijg is: ‘Wat is nu de beste schrijftip die je hebt?’ En om jullie daar antwoord op te geven, geef ik jullie vandaag maar liefst 10 schrijftips! Want ik heb geen tip die goed werkt, maar meerdere die het goed doen! Laten we maar beginnen!


Zet alles uit
Zet je internet uit, je telefoon uit of stil, sluit jezelf op in je kamer. Doe er alles aan om afleiding tegen te gaan. Niets is zo vervelend als lekker bezig zijn aan je verhaal en dan een telefoon die afgaat. Als ik ga typen, kan ik uren achter elkaar ratelen op mijn toetsenbord en vergeet ik alles. Als je daarbij elke keer gestoord wordt, raak je uit je concentratie en moet je daarna weer harder je best doen om weer in je verhaal te komen en lekker verder te typen (of te schrijven, wat jij liever doet!)

Zet rustgevende muziek op
Ik vind het altijd heerlijk om klassieke muziek te luisteren of in ieder geval muziek waar ik rustig van wordt. Zorg wel dat deze muziek naar de achtergrond verplaats zodat je er niet afgeleid van raakt. Het moet je helpen om je te focussen op je verhaal, niet om je ervan af te leiden natuurlijk!

Eindig altijd in het midden van een zin
Dit is een tip die ik ooit van Buddy Tegenbosch heb gehad tijdens een schrijfles. Hij vertelde dat je altijd in het midden van een zin moet stoppen, het liefst ook midden in een alinea. Zo zorg je ervoor dat je de volgende keer meteen verder kan met je verhaal. Ik moet eerlijk toegeven dat ik deze tip altijd gebruik! Het is wel een van de beste tips die ik ooit heb gehad! Vroeger eindigde ik namelijk elke keer na een hoofdstuk. Dit zorgde ervoor dat sommige hoofdstukken totaal niet samenhingen met elkaar. Maar nu ik deze tip ken, is verder gaan met typen gewoon geen probleem meer!

Schrijf zonder bedoeling voor 5 minuten
Stel, je hebt echt geen inspiratie en alles wat je typt, verwijder je meteen omdat het niet goed is? Ook deze tip is van Buddy Tegenbosch en ik dank hem daarvoor. Het helpt namelijk echt!
Pak een pen en papier en zonder jezelf helemaal af. Begin met de zin ‘Ik zou nooit…’. Daarna begin je gewoon 5 minuten te schrijven. Zorg ervoor dat je pen het papier nooit verlaat en stop niet met schrijven. Het mag de meest nutteloze onzin zijn die je opschrijft, zolang je maar blijft schrijven. Zodra je klaar ben, kreukel je het papier en gooi je het weg. Als het goed is heb je nu genoeg inspiratie omdat je 5 minuten lang hebt geschreven!
Heel apart, maar het werkt! De verhaaltjes die je in deze 5 minuten schrijft, zijn overigens vaak enorm grappig om terug te lezen. Als je dit elke dag zou doen, zou je denk ik een heel boek kunnen vullen met 5-minuten-fragmenten! Hmmm, misschien ook een idee…

Schrijf je rode draad op
Zorg dat je ergens hebt staan wat er gaat gebeuren! Dit hoeft echt maar in een paar zinnen, maar het zorgt ervoor dat je ergens op terug kan kijken als je het even niet meer weet. Heb je net een grote gebeurtenis afgesloten in je verhaal en weet je niet meer wat je nu moet schrijven? Kijk even naar je rode draad die je hebt opgeschreven en werk naar de volgende gebeurtenis toe! Super makkelijk en handig.
En loop je nu echt vast? Dan begin je alvast met het uitwerken van het einde en werk je terug. Door je rode draad op te schrijven, weet je al hoe je verhaal gaat eindigen (in ieder geval in grote lijnen) en weet je altijd iets te vertellen, zelfs als je het even niet meer weet.

Zorg voor een schrijfbuddie
Doe bijvoorbeeld mee aan NaNoWriMo! Elk jaar in november is er een project over de hele wereld. Dit project heeft National Novel Writing Month (Afgekort: NaNoWriMo). Over de hele wereld hebben mensen die hieraan meedoen, één gezamenlijk doel: 50.000 woorden schrijven in één maand. Hiervoor kan je jezelf inschrijven op de website en daar je statistieken bijhouden. Ook kan je de statistieken van andere zien en elkaar motiveren om door te schrijven. Ikzelf ben ook lid van een aantal Facebookgroepen (waaronder een van NaNoWriMo) waar geregeld berichten in worden geplaatst. Door deze berichten wordt je toch weer gemotiveerd om door te schrijven.
Afgelopen jaar heb ik NaNoWriMo samen met een vriendin gedaan. We hielden elkaar op de hoogte en spoorde elkaar aan om door te gaan. Beide hebben we het gehaald! Nu is ook mijn beste vriendinnetje aan het schrijven en het is enorm leuk om af en toe eens wat werk uit te wisselen. Door alle schrijfbuddies en motivaties heb ik toch het idee dat ik er niet alleen voorsta. Dat helpt mij enorm!

Let niet op de woorden, pagina’s of hoofdstukken
Het gaat immers om het verhaal dat je typt, niet om de grootte ervan! Meer pagina’s betekend niet altijd een beter verhaal. Schrijf eerst op wat er allemaal in je opkomt tijdens het schrijven. Laat alle gegevens als het aantal woorden of pagina’s achter je liggen. Zolang het goed voelt wat je schrijft, is dat het enige wat er toe doet! Begin met bijvoorbeeld een klein verhaal. Deze kan je altijd nog uitwerken of nog een gebeurtenis toevoegen. Het is vervelender dat je hele delen moet schrappen die niets vertellen (maar al wel geschreven hebt) dan dat je later dingen moet toevoegen (jeej! Nog meer reden om te schrijven!)

Gebruik de feedback van anderen
Het is eng om andere jouw werk te laten lezen, maar wel nodig. Soms is het zo dat jouw verhaal zo goed in je hoofd zit en dat alles heel duidelijk lijkt, maar blijkt het tegendeel op papier. Door andere jouw werk te laten lezen en hun feedback aan te horen, weet je waar je goed zit en waar je dingen kan aanpassen. Natuurlijk hoef je niet alle feedback klakkeloos over te nemen, het zijn namelijk hun meningen. Maar als je jezelf kan vinden in hun mening, waarom zou je het dan niet aanpassen?
Een vriendin van mij heeft gelezen wat ik tot nu toe in mijn nieuwe manuscript heb geschreven en is super enthousaist. Wel zei ze dat een personage nog eens terug moest komen omdat ze die miste. Ik was dat personage eigenlijk een beetje vergeten dus op haar aanraden heb ik hem er weer in gestopt. Dit kwam op een moment waarin ik eigenlijk niet meer wist wat ik moest schrijven, dus door haar feedback heb ik een hele spannende scene geschreven waarin dat personage terugkomt! Zo zie je maar, je kan niet zonder feedback! Uiteindelijk wordt het toch een keer gelezen :).

Schrijf de kernmerken op
Op de eerste pagina van mijn document staat een tabel met namen. Deze namen komen allemaal terug in mijn manuscript. Achter deze namen staat alle informatie die bekend is over dit personage. Zo weet ik ten alle tijden wat ik eerder heb gezegd over bijvoorbeeld de haarkleur of zijn of haar werk. Alle informatie staat netjes overzichtelijk bij elkaar en hoef je niet terug te zoeken! Super makkelijk voor als je bijvoorbeeld de kleur van de ogen nodig hebt. In één oogopslag staat alles bij elkaar!

Lees veel!
Blijf vooral zelf veel lezen! Lees boeken in verschillende genre’s, van verschillende auteurs, over verschillende onderwerpen. Hoe meer je leest, hoe groter je woordenschat wordt (altijd makkelijk) en je leest verschillende vormen van schrijven. Door veel te lezen, ontwikkel je een eigen stijl die wordt gecombineerd door jou schrijven en hetgeen wat je leest van anderen. Maar deze tip is natuurlijk hélémáál geen probleem! Lezen doen we graag!

Ik hoop dat jullie iets hebben aan deze tips? Ik ben benieuwd waar jullie mee bezig zijn! Laat het weten in de reacties!
Heb je zelf nog een tip? Zet hem ook in de reacties hieronder! Zo helpen we elkaar een handje op weg!
Veel succes allemaal!

Kus,
Kayleygh

 

1 Reactie
 • Wieleke
  Geplaatst op 15:55h, 16 maart Beantwoorden

  Dit zijn allemaal echt supergoede tips!
  Het klinkt misschien een beetje gek, maar ik kleed me altijd leuk aan als ik ga schrijven. Ik ben namelijk een relatie aangegeven met mijn idee en aan een relatie moet natuurlijk gewerkt worden. In ieder geval werk ik nooit in mijn pyjama. Ik voel me er goed door, wat weer ten goede komt van mijn schrijven. Bovendien moet er voor mij de juiste sfeer zijn tijdens het schrijven. Wat je als tip noemt- muziek opzetten- vind ik een hele goede; persoonlijk wel altijd alleen zonder teksten. Daarbij zorg ik ook het liefste voor een geurkaars (I know, ik ben raar) en een lekkere pot thee.
  Mensen mijn werk laten lezen vind ik echt heel moeilijk, al weet ik dat het goed is. Een leerpuntje? 🙂

Geef een reactie