Schim en Schaduw – Leigh Barduco

Bardugo, Leigh - Schim en SchaduwHet ooit zo rijke Ravka wordt sinds tientallen jaren in tweeën gedeeld door de Schaduwvlakte; een ondoorgrondelijke duisternis, vergeven van monsters die teren op mensenvlees. Het lot van het land is onzeker.

Alina Starkov is nooit ergens goed in geweest. Maar als haar regiment wordt aangevallen en haar beste vriend Mal zwaargewond raakt, ontwaakt er bij Alina een onbekende kracht die zijn leven redt. Een kracht die het door oorlog getergde koninkrijk voor eens en altijd kan bevrijden. Alina moet alles achterlaten en wordt meegevoerd naar het hof, waar ze getraind zal worden tot lid van de Grisha: het magische elitekorps dat wordt geleid door de mysterieuze Duisterling.

Alina moet de geheimen van de Grisha leren doorgronden nu de toekomst van Ravka in haar handen ligt. In de dreigende duisternis leert Alina niet alleen haar kracht beheersen, maar leert ze ook een kant van zichzelf kennen die ze misschien liever nooit had ontdekt.

Hee Alina,
Jouw verhaal stond al een tijdje op mijn TBR-lijst, maar elke keer was er wel iets wat me tegenhield. Misschien waren het al die andere boeken die ik eerst wilde lezne omdat ik die had gehad of die me meer trokken. Misschien was het de hype, want iedereen heeft het over je en iedereen vind je geweldig. Misschien was ik bang dat ik je niet zo geweldig zou vinden. Naja, jouw verhaal dan. Maar toen zag ik jouw verhaal voorbij komen op Storytel. En terwijl de bus verder reed, de regen tegen het raam tikte in het alweer donker wordende landschap, besloot ik jouw verhaal te luisteren…

Ik ben blij dat ik dat heb gedaan. Laten we dat voorop stellen.
Zoals jullie wel weten, trekt een boek me al weer wat minder als zoveel mensen het erover hebben. Dan gaat het me automatisch al een beetje tegenstaan. Zeker nu, nu ik nauwelijks tijd heb om een boek open te slaan (geloof me, al maanden lang heb ik geen papieren boek uitgelezen), trok dit verhaal me steeds minder. Maar toen ik op een avond in de bus naar huis reed en mijn boek op storytel afgelopen was, zag ik Schim en Schaduw staan. En toen dacht ik: Ja, waarom niet?

Nou, ik begon gewoon uit te kijken naar het reizen! Nu kan dit komen omdat de stem die dit verhaal verteld op Storytel, enorm fijn is om naar te luisteren (Hynn Heliczer, ik dank u zeer), maar het verhaal speelt ook veel mee! Want waar veel hoofdpersonages meteen stoer zijn, bijna op het ongelovige toe, bleef Alina een meisje met wie ik me kon vergelijken. Alina was niet in 1 klap veranderd, maakte geen levensveranderende beslissing en gedroeg zich daarom gelijk anders. Voor Alina was dit nieuw, voor ons als lezer was dit niet. En het blijft nieuw. Vind ik tof. Heel tof!

De schrijfstijl vond ik heel prettig. Alles ging lekker vlot door. Waar sommige verhalen wel eens spannende stukken hebben met veel geneuzel tussendoor, ging hier de spanning redelijk gelijk door. Tuurlijk zaten er wel eens stukken in die niet zo spannend waren, maar dat hoort. Anders is de finale van het boek ook niet meer dan een afsluiting toch?
Maar ik heb nooit de behoefte gehad om het boek weg te leggen, om te stoppen omdat er te lang niets gebeurd was.

De personages waren ook fijn om over te lezen. Ze hadden ieder een eigen verhaal waar je langzaam achter komt, en pas het begin van kent als je dit eerste deel hebt gelezen. Het maakt me nieuwsgierig om meer over sommige personages te lezen, zeker omdat ze helemaal niet zo oppervlakkig lijken als je zou denken. Hoe moet ik dit goed verwoorden?
Alina is enorm interessant, alles is voor haar nieuw en ze geniet met volle teugen van haar nieuwe leven, ookal weet ze echt wel dat het misschien niet allemaal klopt. Ze neemt het niet voor lief, blijft haarzelf. I like that. Ze geniet zolang het kan, omdat ze weet dat het niet voor altijd is. Dat vind ik sterk aan een personage, dat hij of zij niet iets klakkeloos accepteert en een beetje verzet toont. En Alina is daar niet alleen in. Iedereen die je in dit eerste deel leert kennen, lijkt zo in elkaar te steken. Maar toch zijn ze allemaal zo anders.
Hmm, ik hoor je denken: Kay gaat weer op haar vage toer. En ja, ik ben bang dat je het boek moet lezen om dit standpunt te begrijpen.

Wat ook zo fijn is: Alles gaat niet ‘ineens’ goed! Om dat uit te leggen, ga ik een stukje spoileren ben ik bang. Daarom moet je erop klikken om het te lezen!
Ken je van die situaties waar je doodsbenauwd van wordt, waar je de hele tijd maar hoopt dat de personages er niet in belanden? Ja? Dan ken je ook vast het fenomeen dat ze plots iets bedenken waarom het niet meer zo gebeurd? De wereld is ineens gered en de situatie waarop we allen zitten te wachten en eigenlijk bang voor zijn, gebeurd niet?
Ja, jammer joh. Hier loopt dat even anders. Hier gaat alles wel goed mis. En dat is een verademing! Heerlijk om eens geschokt te zijn, om ergens om te willen gillen. Om op het puntje van je stoel te zitten omdat je iets anders hoopt en dat het niet gebeurd.

Zo erg was de spoiler niet toch? Maar het maakt je wel nieuwsgierig hea? I know!

Alina, ik wil je bedanken. Ik wist niet hoe snel ik het volgende deel moest aanklikken om verder te luisteren. Je zet me aan het dneken wat ik in jouw situatie zou doen, hoe zou ik reageren op bepaalde gebeurtenissen?
Ik hou van je vastberadenheid, je geweten, je acties. Ik denk dat we elkaar wel aardig zouden vinden, ik jou in ieder geval wel. Houd je taai, je komt er wel!

Ik geef dit boek 4 sterren. Het is een fijne introductie en ik denk dat ik snap waar de hype omdraait. Maar ik denk dat de echte spannende dingen pas in de volgende boeken in deze serie gaan gebeuren. Dus waarom ben ik nog aan het typen en niet aan het luisteren?!?


Titel boek: Schim en Schaduw
Serie: Grisha #1
Auteur: Leigh Barduco
Uitgeverij: BlossomBooks
Verschenen: juni 2014
Pagina’s: 352
ISBN: 978 90 206 7974 8

4 sterren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *