Marie Lu – Warcross

lu-marie-warcrossVoor de miljoenen spelers die elke dag inloggen is Warcross niet zomaar een virtual reality-game. Het is een hype, een lifestyle – en een belangrijke bron van inkomsten voor spelers over de hele wereld. Dat geldt ook voor hacker Emika, die als premiejager illegale gokkers opspoort.
Als ze dringend geld nodig heeft, neemt Emika een groot risico door de internationale Warcross-kampioenschappen te hacken. Ongewild belandt ze midden in de game en ineens is ze wereldberoemd. Emika is ervan overtuigd dat ze gearresteerd zal worden, maar tot haar verbazing wordt ze benaderd door Hideo Tanaka, de steenrijke bedenker van het spel. Hij wil haar inhuren om een hacker te traceren die het hele Warcross-imperium dreigt plat te leggen. Halsoverkop vertrekt Emika naar Tokyo, naar Hideo’s wereld van roem en rijkdom. Maar al snel raakt ze zelf verstrikt in een duister complot.

Krijg je al trek als je naar de foto kijkt? Man, jarenlang lustte ik geen donuts. Kleffe zoete hap. Maar de donuts van de Dunkin’ Donuts… Die zijn echt te lekker.
Maar dat is niet waarom jullie hier zijn hea? Jullie zijn hier voor dat andere voorwerp op de foto, het nieuwe (ondertussen niet zo nieuw meer, maar dat mag de pret niet drukken) boek van Marie Lu! Warcross!

Ik had Warcross al een tijdje liggen, maar eigenlijk heb ik er expres mee gewacht. Iedereen was er zo enthousiast over, zo veel goede verhalen. Ik wilde dit boek gewoon echt leuk vinden, dus heb ik expres een beetje gewacht tot iedereen ook wat kalmer was geworden, zodat ik niet helemaal gehersenspoeld begon aan dit boek.
Maar man, ik begrijp die enthousiasme wel! Wat een verhaal man!

Ik had helemaal geen moeite met inkomen in dit boek. Het was me meteen duidelijk wat Warcross is en hoe de wereld waar Emika in leeft, in elkaar steekt. En eigenlijk is het ook gelijk spannend. Het verhaal begint rustig, maar dat is juist fijn. Je moet de wereld nog leren kennen en daardoor kan je op het gemak alle indrukken verwerken. Als je dan denkt dat je de wereld van Emika een beetje begrijpt, dat kickt de spanning in! Yas!

Er zijn een hele hoop snufjes die voor ons nog ‘onrealistisch’ zijn, maar binnenkort zomaar eens echt kunnen zijn. Zo wil ik namelijk best geloven dat de bril die ze in de wereld van Emika gebruiken, samen met dat soort software (de Neurolink) zomaar eens werkelijkheid kunnen worden. Of het elektrische skateboard dat ze gebruikt? Die zou ik ook wel willen!
Buiten dat vind ik het heel tof hoe ook het ‘Dark Web’ wordt gebruikt in dit boek. Een plek waar de technologie niet altijd even positief wordt gebruikt en waar de regels heel wat anders liggen dan in het dagelijkse leven. Best intrigerend om te lezen, maar ook wel eng. Het Dark Web bestaat nu ook en ik wil niet weten wat er allemaal op gebeurd (al ben ik toch ook nieuwsgierig)!

Wat ik wel lastig vond, waren de namen. Mijn god. Waarom kon het niet allemaal zo makkelijk als bij Emika of Ren. Asher ging ook nog wel. Maar Hideo, Thermaine (zo schrijf je het toch?), en dat soort namen. Ik moest soms echt even oefenen en de naam een paar keer hardop uitspreken voordat ik het goed kon zeggen.
Toch had ik de namen niet anders gewild. Het waren juist de namen die me elke keer weer terug brachten bij het feit dat dit verhaal zich afspeelt in Tokyo en niet in Amerika!

Zoals ik al zei: ik snap het enthousiasme van anderen. Het is een spannend boek. Emika slingert zichzelf van de ene naar de andere (lastige) situatie en we begrijpen allemaal wat ze voelt. Als lezer ben je verdrietig als Emika verdrietig is, ben je net zo blij als Emika als ze een hack uitgevoerd heeft die is gelukt (terwijl wij echt geeeeeen idee hebben hoe ze dat heeft gedaan!), maar je voelt ook de verbazing, de boosheid af en toe. Je voelt eigenlijk elke emoties die Emika doorloopt in het verhaal. En zeker op het einde, als je denkt dat je het doorhebt, weet Marie Lu ons te verrassen en totaal nieuwe dingen te laten voelen!
Ik zit ook op het puntje van mijn stoel te wachten op deel 2, want dit verhaal is nog lang niet voorbij. Voor mij in ieder geval niet!

Ik geef dit boek een 8.5. Ik heb enorm genoten en vond het een heel goed verhaal! Ik ben verliefd geworden op de technologieën in deze wereld en vind Emika een geweldig personage. Ze is stoer, staat haar mannetje en heeft geweldige hack skills (waar ik stiekem jaloers op ben)!


Titel: Warcross
Auteur: Marie Lu
Uitgeverij: Best of YA
Verschenen: oktober 2017
Pagina’s: 296
ISBN: 978 90 003 5889 2
Cijfer: 8.5


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *